Wie Hoe Wat Waar is KSA

WIE …

… is er welkom op de KSA ?

Wij zijn een bende meisjes en jongens die er elke zaterdag een dag vol plezier van willen maken. Zit je nu in het derde studiejaar of in het derde middelbaar, zit je ook wel eens in de tekenschool op vrijdag of op de voetbal op woensdag, heb je in de Chiro gezeten of in het Jeugd Rode Kruis, enz… Dat maakt allemaal niet uit! We zijn een portie gemengd en met die portie maken we de gekste en leukste dingen mee op onze activiteiten.

Dit klinkt natuurlijk al superleuk, maar om direct lidgeld te betalen voor deze toch een beetje onbekende jeugdbeweging is toch wat lastig. Geen probleem! Onze nieuwe leden mogen ons altijd komen uittesten op eender welke activiteit op elk moment van het jaar. We houden deze testmomenten wel beperkt tot 3 maal, maar dat is zeker genoeg om een heel duidelijk beeld van onze beweging, groepen en leiding te krijgen.

Dus iedereen is zeker welkom op de te gekke blauw/rode bende. Ben je al benieuwd naar wat zo’n jaar zou kunnen brengen? Kijk zeker even rond in ons fotohoekje !

… zijn de bantrekkers?

Elke groep in onze KSA heeft ook steeds een bantrekker. Zij zijn het centrale aanspreekpunt voor ouders (wees echter niet bang om ook andere leiding aan te spreken aan het lokaal!) en regelen ook het administratieve werk achter hun groep zoals de organisatie van ledenlijsten, bijhouden van aanwezigheidslijsten, en nog veel meer! De bantrekkers en hun contactgegevens zijn te vinden op de pagina ‘Wie is de leiding’. Je kan ook doorklikken op de links hieronder.

HOE …

… worden onze groepen verdeeld?

  • De kinderen van het 3de kleuterklasje tot en met het 2e leerjaar komen bij onze lieve Piepers en Krielekes terecht.
  • Kinderen die in het 3de leerjaar en het 4de leerjaar zitten worden in de KSA brullende Leeuwkes
  • Diegene van het 5de en het 6de leerjaar worden stoere JoRo’s
  • Onze jongens en meisjes van het 1ste en het 2de middelbaar zijn onze kranige Knimmers
  • De adoloscenten van onze groep zijn onze SJO’ers, dat is een groep van uit het 3de en het 4de middelbaar

… word je lid ?

Wel je kan een paar keer komen proberen voor je echt moet beslissen of je een echte KSA’er wilt worden. Kom voor die eerste keer maar gerust af naar ons lokaaltje in de Steenovenstraat. Onze activiteiten starten om 14u, kom liefst 5 minuten vroeger en spreek één van onze leiding aan, goed herkenbaar aan de blauwe hemden. Zo kunnen we van onze nieuwe KSA’er al vast wat gegevens noteren en een telefoonnummer, voor die ongevalletjes die toch nooit gebeuren. We beantwoorden ook graag al je vragen.

Ook kan je een mailtje of een belletje maken naar onze hoofdleiding. zij laat alles hier op rolletjes lopen en geeft graag antwoord op de mailtjes/telefoontjes.

Ben je graag goed voorbereid op die wilde, te gekke en onvergetelijke zaterdag? Dan kan je van te voren ons inschrijvingsformulier in vullen. Zo hebben we alle gegevens al op voorhand en kunnen we al snel onze nieuwe leiding uittesten. Onze testers hoeven geen schrik te hebben voor een directe inschrijving. Op het formulier kan ingevuld worden dat het enkel om het testen gaat.

De kostprijs van een inschrijving werkt met een watervalsysteem: voor het eerste kind betaal je 45 euro, het tweede 40 en het derde 35 euro. Vanaf het derde lid betaal je telkens 35 euro. Stel bijvoorbeeld dat je twee kinderen wil inschrijven, dan betaal je 85 euro voor een jaar.

  • Bij het begin van de activiteit een leider aan te spreken met een blauw hemd of onze hoofdleiding Lise aan te spreken.
  • Het inschrijvingsformulier in te vullen op de site.
  • Voor extra info ons een mailtje te sturen naar aanspreekpunt Lise op hoofdleidingksabeerse@gmail.com
  • 3 keer te komen proberen op onze activiteiten en daarna nog een zesde keer willen komen! Onze activiteiten vind je in het Het Kazakske

WAT …

 

… doe je zoal op de KSA?

Onze leiding doet hun uitstekende best om de gekste en leukste activiteiten voor te bereiden. Met hun animatorattest, dat ze in hun eerste jaar via onze Nationale tak behalen, plaatsen ze alweer een stevige bouwsteen bij onze KSA.

Wat we exact doen hangt natuurlijk ook van onze leeftijden af. Bij onze Piepers en Krielekes helpen we heel graag allerlei figuren zoals bijvoorbeeld: een mooie prins helpen de mooie prinses terug te vinden, de bange boeren leren dat de boze heks helemaal geen gemene meid is, de gekke professor zijn knotsgekke machine terug te maken, enz… Het kan niet op bij onze Piepers en Krielekes! Ze leren al snel dat wat voor gek figuur er ook plots voor ons lokaal staat, ze kunnen samen alles aan !

Onze Leeuwen en Joro’s zijn natuurlijk al een pak stoerder, maar ook zij helpen graag eens een kapitein terug naar zijn schatkist of een snoepbaron naar zijn verloren snoepgoed. Bij onze stoerdere leden doen we natuurlijk ook stoerdere dingen. Zo durven we al eens op een: dropping gaan, gaan we de bossen van Beerse eens bekennen, ook verkennen we graag de beken, maken we onszelf mooi voor een mister- of missverkiezing… Al wat je maar kan bedenken, daar kunnen onze topleiding voor zorgen.

Voor onze Knimmers en SJO’ers hebben we natuurlijk de bekende klassiekers: bekentochten, droppingen, snoepverkopen, bespreken wat we zouden kunnen doen met onze verdiende centjes, grote bosspelen, fakkeltochten, rechtendoortochten… Dat zijn een paar van onze vaste klassiekers. Maar los daarvaan steken onze leiding voor onze +12 en +14 groepen de nieuwste spelen in elkaar. We kennen deze kinderen al langer en steken met die kennis aangepaste activiteiten in elkaar die perfect zijn voor onze trouwe KSA’ers!

Al onze leden kunnen in hun jaar ook een weekend en een kamp verwachten. Die twee zijn van onze KSA-taart echt wel DE twee mooiste en roodste KERSEN EROP! Het is niet te beschrijven hoe goed zo’n kamp/weekend kan doen en hoeveel sfeer er daar kan hangen. Het enige wat wij kunnen zeggen is: kom mee in de KSA en beleef het met ons mee!

WAAR …

… gaan onze activiteiten door ?

Onze activiteiten gaan 9 op de 10 keren door op het plein van 14u tot 16u30 op een zaterdag. Een echt adres en postnummer hebben we niet. Onze ingang is waar de Schoolstraat en de Steenovenstraat van Beerse in elkaar over gaan. Onze ingang is heel duidelijk zichtbaar door de brede groen poort met een lange breder oprit. Net achter de poort is aan de linkerkant onze fietsenstalling en als je de oprit naar boven afwandelt, dan vind je ons mooie witte lokaal.

De leiding, gekleed in blauwe hemden, staat daar, zoals het voor hen al jaren de gewoonte is, trouw te wachten op hun leden of op de ouders die graag een babbeltje willen slagen. Kijk zeker het boekje of de digitale versie van ons Kazakske na, want tijdens examens of speciale weekends kunnen onze activiteiten een ander datum invullen.

… is de KSJ, KSA-VKSJ van Beerse naartoe ?

Tijd voor een beetje geschiedenis.

De KSA is vanuit het begin der jeugdbewegingen eigenlijk een jeugdbeweging enkel voor jongens. Geen angst, dat is lang verleden tijd, bij ons zijn er zowel jongens als meisjes meer dan welkom! Maar toen we van start gingen in 1928 was dat nog niet het geval. De meisjes zijn op zichzelf een jeugdbeweging gestart 25 jaar later. Dus in 1953 hadden ze beslist dat ze zichzelf ook graag blauw wilde kleden op zaterdagen. Zij noemde zichzelf de VKSJ wat uiteraard stond voor: Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd. De VKSJ en KSA hebben jaren hun eigen werking vorm gegeven en alsmaar meer leven ingeblazen.

Na verschillende jaren zijn de twee bewegingen uiteindelijk hetzelfde lokaal beginnen delen en zijn ze uiteindelijk samen leiding beginnen geven aan zowel de oudste als de jongste groep. Met als gevolg dat onze twee aparte bewegingen ook samen vorm aan elkaar begonnen te geven en dezelfde gewoontes en gedachten begonnen te delen. Dit zagen we uiteindelijk in 2013 als een mooie opstap naar een gezamenlijke noemer voor 1 hechte jeugdbeweging. Vanaf dat jaar noemde we onszelf KSJ Beerse en brachten zo ook onze leden van de zelfde leeftijd samen in 1 groep.

Het jaar erop kondigde de toen nog KSA-VKSJ-KSJ nationale koepel aan dat ook zij een naamsverandering wilde doorvoeren. Omdat vele mensen niet doorhadden dat de drie noemers: KSA, VKSJ en KSJ, samen 1 beweging vormden, besloot de nationale tak om vanaf 2015 onder 1 algemene noemer door te gaan, dus als een KSA. Daardoor heeft de KSJ in Beerse maar 2 jaartjes zijn vlag kunnen oplaten tijdens onze doop. Zo hebben wij onze buik even vol van naamsveranderingen en gaan we nog jaren door als KSA Beerse!

%d bloggers liken dit: